Na een aantal succesvolle uitwisselingen in het buitenland met ons netwerk van Europese mobiele schoolpartners, nam StreetSmart vorig jaar het initiatief om een internationaal seminarie te organiseren in Leuven. Met de steun van ERASMUS+ bracht het team drie dagen lang jeugdwerkers van 15 organisaties uit 11 landen samen om ervaringen uit te wisselen en innovatieve oplossingen te vinden voor gemeenschappelijke uitdagingen.

Op maandag en dinsdag namen 25 deelnemers deel aan een tweedaags seminarie in het StreetSmart-kantoor, met interactieve workshops en reflectiesessies over een breed gamma aan onderwerpen, van leiderschap en kinderrechten tot spelenderwijs leren, digitaal jeugdwerk en impactmeting. Tijdens het seminarie nodigde StreetSmart ook verschillende hechte partnerorganisaties uit, zoals de Tomorrowland Foundation, de Khazana Foundation en City Pirates, om onze internationale deelnemers te inspireren tijdens verschillende StreetSmart Invites-sessies. Tijdens verschillende informele momenten konden alle deelnemers in contact komen met collega-jeugdwerkers uit andere landen.

Het hoogtepunt op de laatste dag was een open conferentie georganiseerd op Campus Corso in Leuven voor de Vlaamse jeugdwerkgemeenschap, waar deelnemers aan het seminarie als sprekers het podium betraden tijdens verschillende good practice sessies. Naast de good practice sessies van onze StreetSmart-partners, waren er ook interactieve workshops en masterclasses. Zo was er voor elk wat wils was. Op basis van de vele positieve reacties van de 59 deelnemers uit 35 organisaties werd de eerste StreetSmart Conferentie als een groot succes beschouwd. Daarom zal ons team zich blijven inspannen om jeugdwerkers van over de hele wereld samen te brengen die streven naar innovatie binnen de internationale jeugdwerksector.

Tijdens het internationale seminarie en de conferentie namen al onze internationale master trainers actief deel aan de georganiseerde sessies om met elkaar in contact te komen en zich te verdiepen in de StreetSmart-inhoud. Om de week af te sluiten, besteedden ze nog eens twee dagen in ons kantoor om onze toekomstige strategie op elkaar af te stemmen en om plannen te maken voor de komende expedities in de komende maanden.

Hieronder vind je de afsluitende presentatie van het Seminarie & Conferentie:

Dit evenement werd medegefinancierd door de Europese Unie.