Wat doe je precies bij Habbekrats?
Habbekrats is een professionele jeugdwerkorganisatie die een combinatie van vrije tijd, vorming en hulpverlening aanbiedt met het doel om de kinderrechten toe te passen. Dat doen we in onze mooie, warme huizen, die voor, door en met jongeren worden gerund. Jongeren lopen er vrij binnen en buiten en kunnen er voor alles terecht.
Dat is echt de basis, het creëren van een plek waar jonge mensen graag vertoeven. Het lijkt voor de hand liggend, maar het bestaat eigenlijk niet zo veel. En vanaf die plek begint een ander verhaal. Een verhaal waarin ze de held zijn, waar dingen mogelijk zijn, waar in ze geloofd wordt.
We bieden momenteel zo'n warm thuis op 15 locaties, voor in totaal 3.000 kinderen en jongeren. Precies geteld met StreetSmart Impact. Waarschijnlijk komen er elk jaar meer bij en dankzij StreetSmart Impact kunnen we dit voortaan nauwkeuriger inschatten.
Waarom is het meten van de impact belangrijk?
We vinden het meten van onze impact belangrijk omdat we willen weten of wat we doen jongeren daadwerkelijk sterker maakt. Om permanent na te denken over hoe we het beste kunnen slagen in de missie van onze organisatie: enerzijds zorgen voor de basisrechten van kinderen en anderzijds hen kansen bieden om te groeien en sterker te maken. Want als we slagen in die missie, profiteert de hele samenleving ervan.
Hoe helpt StreetSmart Impact je daarbij?
Voor mij is StreetSmart Impact een goed voorbeeld van hoe technologie ten goede kan worden gebruikt. Onze facilitators zitten letterlijk tussen de jongeren en kennen ze persoonlijk heel goed, maar tot voor kort hadden we geen zicht op hoe vaak we welke jongeren bereiken. StreetSmart Impact heeft daar verandering in gebracht. Voor de Vlaamse overheid brengen we bijvoorbeeld het geografische bereik van Habbekrats in kaart. We krijgen die gegevens van StreetSmart Impact.
Dankzij StreetSmart Impact weten we ook wie er in welke Habbekrats woont en wanneer. Dat helpt ons om het overzicht te behouden in onze open inloopcentra. Daarnaast kunnen we ook op het niveau van het kind zien welke onderdelen van ons aanbod ze gebruiken, en dat helpt ons team om doelen te monitoren of op te volgen welke jongeren plotseling niet meer komen of vaker langskomen.
Omdat het hele team StreetSmart Impact gebruikt, is onze rapportage nu gestandaardiseerd en ook dat is een heel groot voordeel omdat we nu echt met de geregistreerde gegevens kunnen werken. Kortom, de tool helpt ons om ons werk te verbeteren.
Waarom zou je StreetSmart Impact aanbevelen aan andere jeugdwerkorganisaties?
Streetsmart Impact is een interessant hulpmiddel om uw activiteiten, uw doelgroep en het bereik van uw organisatie in kaart te brengen. Ik denk dat de grootste kracht van StreetSmart Impact de gebruiksvriendelijkheid is. Iedereen leert er heel snel mee te werken. De tool is logisch en gemakkelijk toegankelijk. Het is ook handig dat er zowel een app als een webplatform is. Een ander sterk punt is dat de terminologie binnen StreetSmart Impact volledig kan worden aangepast aan uw organisatie.
Tot slot vind ik het een pluspunt dat er verschillende componenten zijn. De tool biedt veel mogelijkheden die we momenteel niet gebruiken. Ik denk dat StreetSmart Impact ook in dat opzicht goed gestructureerd is: je begint bij de basis en daaromheen kun je meer informatie verzamelen als je wilt, zowel op kinder- als organisatieniveau. Als we een specifieke jongere verder willen gaan volgen, kunnen we dat met de tool doen. Die structuur past perfect bij onze manier van werken.
Heb je tips voor andere organisaties die aan de slag willen met StreetSmart Impact?
We zijn eerst begonnen met een pilotproject met een deel van het team en dat werkte goed voor ons. Door de tests konden we zowel de structuur van StreetSmart Impact als de terminologie aanpassen aan onze manier van werken, en toch bleven de leerkosten voor de organisatie laag. Toen alle puntjes op de i waren gezet, implementeerden we StreetSmart Impact als registratietool voor al onze activiteiten.
Een andere tip die ik kan geven is dat je medewerkers, voordat je met een nieuwe tool aan de slag gaat, goed moeten begrijpen wat de toegevoegde waarde is voor henzelf en de jongeren. We tonen regelmatig de resultaten van de gegevensinvoer aan het hele team en trekken er vervolgens samen interessante conclusies uit. Dit helpt om de toegevoegde waarde van het registreren van onze activiteiten te illustreren.
Hoe maak je je impact zichtbaar?
Om je impact als organisatie zichtbaar te maken heb je twee dingen nodig: gestandaardiseerde cijfers en verhalen. We hebben veel mooie verhalen van jonge mensen die grote vooruitgang hebben geboekt, vooral dankzij zichzelf en een beetje dankzij Habbekrats. Die verhalen zijn krachtiger dan pure cijfers, maar je hebt beide nodig om je impact te onderbouwen. Door sterke verhalen te koppelen aan de grootte van de groep die je bereikt, kun je de impact van je organisatie goed inschatten.
Het is ook belangrijk om je ervan bewust te blijven dat we niet alles kunnen meten. Bij Habbekrats organiseren we regelmatig focusgroepen, reflectiemomenten met het team,... om dingen te bespreken die niet in één verhaal of exacte cijfers kunnen worden gegoten. Dit is een andere manier waarop we aan onze impact werken.
Wat zijn uw verwachtingen op lange termijn met betrekking tot het gebruik van StreetSmart Impact?
Die StreetSmart Impact zal ons helpen bewuster na te denken over de dingen die we doen en ons daardoor ook in staat stelt om slimme beslissingen te nemen.
We verwachten ook dat StreetSmart Impact het mede-eigendom en de betrokkenheid van het team zal versterken. Als elk Habbekrat-huis duidelijke gegevens binnen handbereik heeft, kunnen ze beter zien en reageren op wat hun jongeren nodig hebben. Elk huis kan als mede-eigenaar van het Habbekrats-project heel bewust zijn eigen lijnen trekken en zo zorgen voor een aanbod dat perfect is afgestemd op de jongeren.
Bovendien verwachten we dankzij het gebruik van StreetSmart Impact niemand uit het oog te verliezen. Dankzij de tool is snel duidelijk of een jongere er bijvoorbeeld al lang niet meer is, of we detecteren ook wie we met onze huidige operaties nog niet bereiken.