HOW IT ALL STARTED...
In 1997, na een eerste ervaring met straatkinderen in Colombia, ontwierp Arnoud Raskin het prototype van de mobiele school in het kader van zijn opleiding ‘Industrial Design’. In 1999 werden de twee eerste mobiele scholen opgestart in Guatemala en Bolivië. Een cameraploeg volgde dit proces in het kader van het Woestijnvis-programma ‘Napels Zien’ op Eén. De reportage haalde bijzonder hoge kijkcijfers en staat gegrift in het collectieve geheugen van tv-kijkend Vlaanderen. Door deze visibiliteit vond Arnoud als jonge sociaal ondernemer de nodige ondersteuning om het project professioneel uit te bouwen en in 2002 werd de vzw Mobile School opgericht.
Nadien ging het hard. De eerste jaren werden er enkel mobiele scholen opgestart in Latijns-Amerika. Later trokken de mobiele scholen ook naar andere continenten, met in 2005 een eerste project in Afrika (Kenia) en in 2006 projecten in Azië (Filippijnen) en Europa (Roemenië). Momenteel staat de teller op 33 landen wereldwijd.
MEER DAN DE MOBIELE SCHOOL ALLEEN
Ondertussen groeide de organisatie ook qua aanbod. Het online spelplatform StreetSmart Play werd gebouwd. Alle educatieve spelvormen die bij de mobiele scholen worden geleverd zijn er gratis en voor niets te downloaden. De vormingen die worden gegeven aan jeugdwerkers - wanneer er nieuwe mobiele scholen worden opgestart - staan ook gratis ter beschikking op ons opleidingsplatform StreetSmart Learn. Daarnaast bieden we met StreetSmart Impact ook een app aan om als jeugdwerkorganisatie impact te meten. Onze digitale projecten werden mede mogelijk gemaakt dankzij financiering van Erasmus+ en Google.org.
We gebruiken technologie om onze kennis en materialen zo breed en laagdrempelig mogelijk ter beschikking te stellen van iedereen die werkt met kwetsbare kinderen en jongeren.
NOG RELEVANT NA 20 JAAR?
Overal ter wereld eisen de gevolgen van de pandemie, gewapende conflicten, klimaatverandering, de huidige energiecrisis en toenemende inflatie een zware tol van kwetsbare kinderen en jongeren. Zo becijferde UNICEF dat door de pandemie zo’n 100 miljoen extra kinderen in armoede terecht kwamen. Dat bracht het trieste totale aantal kinderen in armoede naar 638 miljoen in 2021. De stijgende armoede in gezinnen zorgt voor een duidelijke toename van misbruik en intrafamiliaal geweld. Zo blijkt uit een recente studie dat maar liefst 2 op 3 kinderen in Latijns-Amerika en de Caraïben te maken krijgt met geweld. Daarnaast verwacht men ook 10 miljoen extra kindhuwelijken voor het einde van het decennium. Veel kinderen missen een gezonde gezins- en schoolcontext waardoor de straat de basis leeromgeving wordt. We zien dit bij alle Mobile School-partners die rapporteren over een sterke stijging van het aantal kinderen op straat. De aanvragen voor nieuwe mobiele scholen komen van organisaties die merken dat de kinderen uitvallen uit het onderwijssysteem. Zij gaan op zoek naar alternatieve methodes om hen te bereiken op straat.
HERUITZENDING LOS EASY RIDERS OP PLAY4
Naar aanleiding van het twintigjarige bestaan van Mobile School besloot Play4 om de reeks ‘Los Easy Riders’ opnieuw uit te zenden.
10 jaar geleden reisden Arnoud en televisiemaker Paul Van Rooy per motor door Latijns-Amerika (Colombia, Ecuador, Peru en Bolivië) langs verschillende Mobile School-projecten, waar ze oude bekenden ontmoetten. Tijdens de motortocht van 8.000 kilometer leerden Arnoud en Polle niet alleen hoe het is om op onverhard terrein te rijden, maar merkten ze ook hoe motorrijden hen letterlijk en figuurlijk dichter bij de mensen bracht.
De reeks wordt rond de kerstperiode verwacht in de planning van Play4.